Skip to main content

Boekrecensie AD Rotterdams Dagblad

Door Marcel Potters, 17 maart 2016.

BONTE BEESTENBOEL BETOVERT ROTTERDAMS STRAATBEELD

Een koppeltje koddige tapirs dat nieuwsgierig rondsnuffelt bij de entree van Museum Boijmans Van Beuningen. Een trotse dromedaris mét jong bij Rotterdam Centraal. Vrolijke olifanten bij de Kuip, wolven voor de Markthal en een stiekeme gorilla, verscholen onder de Erasmusbrug. Jawel, de stad is één grote beestenbende in het fraai geïllustreerde boek Wild Wild Rotterdam.

Voor de makers van Wild Wild Rotterdam was het een hels karwei om de hele dierenparade bij iconische gebouwen of in stadse landschappen te monteren. Pixel voor pixel moest onder handen worden genomen om de beesten ook zichtbaar thuis te laten zijn in een geciviliseerd gebied, waar ze onder normale omstandigheden nooit een poot zouden zetten. Stadsfabels, zo noemen zij het kunstzinnige project Wild Wild Rotterdam, waarbij herkenbare Rotterdamse situaties een sprookjesachtig tintje krijgen door er – vaak exotische – dieren aan toe te voegen. ,”Jaren geleden hadden we al eens een leeuw in een opname van de Maasvlakte gefotoshopt”, aldus de makers. “Gewoon voor de lol. Daar kregen we heel veel enthousiaste reacties op.”

HEUSE VERZAMELING

Van het een kwam het ander. Méér experimenten met ‘beesten in de stad’ volgden, waarna een heuse verzameling ontstond. “En we legden de lat steeds hoger. Sommige collages waren gewoon niet goed genoeg. We streefden naar perfectie.”

Het leidde tot een unieke collectie, een soort kruising tussen pure promotie van Rotterdam en een ode aan al die prachtige, levende wezens die op aarde rondstruinen. Waarbij de makers vooral zochten naar de combinatie; locatie en dier moesten op een of andere manier matchen. Het levert fascinerende een-tweetjes op.

Related News

7Days (Kidsweek) artikel over Wild Wild Rotterdam

Govrien Oldenburger, 20 maart 2016. WAT DOEN DEZE WILDE DIEREN IN ROTTERDAM? Dromedarissen die voor...

Boekpresentatie Wild Wild Rotterdam

DE DIEREN HEBBEN DE STAD OVERGENOMEN Op vrijdag 18 maart presenteren de makers van Wild...

Shopping Cart